Emu olej – složení, vlastnosti, účinky na pokožku a vlasy

Přírodní emu olej pochází z Austrálie. Za jeho objevení vděčíme domorodcům, původním obyvatelům tohoto kontinentu. Co je třeba vědět o tomto jedinečném produktu?

Co je to olej Emu?

Emu olej je druh tuku získávaný z emu obecného (Dromaius novaehollandiae). Emu jsou suchozemští ptáci příbuzní pštrosům, kteří se vyskytují prakticky na celém území Austrálie. Jsou to hospodářská zvířata, z nichž se získává maso, peří a také tuk.

Podle legendy začali olej z emu vyrábět australští domorodci. Používali ji jako univerzální léčivou látku na rány, popáleniny, kousnutí, kožní nemoci, bolavé klouby a další.

Tuk se získává z podkoží ptáků. Poté se řádně vyčistí a přefiltruje. Když je připraven k použití, má podobu čirého, mírně mastného oleje bez zápachu, který se po nanesení na pokožku rychle vstřebává.

Účinné látky v emu oleji

Emu olej obsahuje mnoho cenných účinných látek, které mu propůjčují jedinečné vlastnosti.

– 70 % složení oleje tvoří esenciální mastné kyseliny (EFA).
– Je bohatý na kyselinu linolenovou (ALA), která se řadí mezi cenné omega-3 polynenasycené mastné kyseliny.
– Obsahuje také hodně kyseliny olejové – mononenasycené omega-9 mastné kyseliny.
– Kromě toho obsahuje velkou dávku vitaminů A a E, které jsou označovány jako “vitaminy mládí”.

Vlastnosti oleje Emu

Emu olej je šetrný přípravek, který lze použít i na citlivou a alergickou pokožku. Má promašťující, hydratační, vyživující, regenerační, protizánětlivé, antibakteriální a zklidňující účinky. Navíc působí jako přírodní UV filtr. Má silný penetrační účinek, což znamená, že účinně proniká i do hlubších vrstev pokožky.

Díky svému složení se emu olej doporučuje k preventivnímu i léčebnému použití při různých kožních a vlasových onemocněních. Kdy se vyplatí ji použít?

Hydratace a promaštění pokožky

Emu olej se svým složením podobá lidskému kožnímu mazu, a to díky podílu nenasycených mastných kyselin (NMA), které se v něm nacházejí. Díky tomu účinně pečuje o správnou hydrolipidickou rovnováhu pokožky, která byla poškozena například povětrnostními podmínkami nebo nesprávnou péčí.

Olej vytváří na pokožce ochranný film, který ji chrání před nadměrným únikem vody a vysušováním. Proto se doporučuje pro majitele suché pokožky. Lze jej také aplikovat lokálně na suché části těla: chodidla, kolena, lokty a ruce.

Vlastnosti proti stárnutí

Vitamíny A a E obsažené v emu oleji komplexně pečují o mladistvý vzhled pokožky. Vitamin A je silný antioxidant s účinky proti vráskám a akné. Jeho vlastnosti podporuje vitamin E, který má rovněž antioxidační účinky, zvyšuje pružnost pokožky a zlepšuje její hydrataci a regeneraci.

Pravidelné používání Emu oleje tak může oddálit vznik prvních vrásek a snížit počet těch stávajících.

Snížení poškození pokožky
Emu olej pomáhá napravovat poškození kůže, jako jsou rány, popáleniny, jizvy, strie a kousnutí hmyzem. Pomáhá obnovovat mezibuněčné struktury, takže regenerace kůže probíhá rychleji.

Boj proti dermatologickým onemocněním

Blahodárné účinky emu oleje oceňují také lidé s dermatologickými potížemi. Doporučuje se při těchto problémech:
– AD – atopická dermatitida
– folikulitida
– ekzém
– lupénka
– akné

Snížení vypadávání vlasů

Emu olej může také snížit vypadávání vlasů. Doporučuje se při androgenním vypadávání vlasů u mužů, protože snižuje DHT ve vlasové pokožce.

DHT (5 alfa dihydrotestosteron) je mužský hormon, který je derivátem testosteronu. Je produkován enzymem 5 alfa reduktázou, který přeměňuje testosteron na DHT. Tento hormon má u mužů důležitou funkci během pohlavního zrání, ale po dosažení dospělosti je jeho nadbytek hlavní příčinou mužské plešatosti. Bylo zjištěno, že olej Emu má vliv na snížení účinků enzymu 5 alfa reduktázy, a proto brání vypadávání vlasů u mužů.

Emu olej nejen snižuje DHT ve vlasové pokožce, ale také podporuje růst nových vlasů, snižuje podráždění pokožky hlavy a zlepšuje stav účesu.

Jak používat olej Emu?

Emu olej lze zakoupit v mnoha kamenných i internetových obchodech. Můžete si vybrat čistý olej, ale můžete ho také smíchat s jinými oleji, rostlinnými výtažky, například s růžovým olejem proti vráskám nebo s olejem Saw Palmetto (sabalová palma), který také snižuje androgenní vypadávání vlasů.

Chcete-li použít Emu olej, silně s ním zatřepejte, aby se složky promíchaly, nebo ho na několik minut vložte do teplé vody. Může se používat samostatně nebo se přidávat do jiných kosmetických přípravků, například pleťových vod a krémů.

About the author