Olej z černého kmínu – objevte jeho úžasné vlastnosti

Olej z černého kmínu je produkt určený k vnitřnímu i vnějšímu použití. Účinně podporuje léčbu astmatu a alergií. Má také pozitivní vliv na imunitní systém a chrání žaludek a játra. Používá se také v kosmetice pro své vlastnosti proti lupům. Pomáhá v boji proti akné a atopické dermatitidě. Co dalšího stojí za to o něm vědět?

Černý kmínový olej – jeho původ

Nigella a její vlastnosti jsou známy již stovky let. Rostlina hrála důležitou roli v ájurvédské medicíně a ve starém Egyptě. Tam se jeho olej nazýval tekutým zlatem faraonů. Používal ji mimo jiné Tutanchamon, Kleopatra, Neferetiti a sám Hippokrates. Některé zmínky o černém kmínu lze nalézt i ve Starém zákoně. I dnes Arabové považují tuto rostlinu za lék na různé neduhy. Lidové rčení říká, že léčí všechno kromě smrti. Černý kmínový olej má proto velmi zajímavý původ. Získává se lisováním kmínových semen za studena. Jedná se o rostlinu z čeledi kmínovitých, která pochází z jižní Evropy a západní Asie. Je známá také pod názvem Nigella sativa. Někdy se také označuje jako černý kmín.

Nigella olej (Olej s černým kmínem) – použití

Nigelový olej má velmi široké využití. Samotná semena se nejčastěji používají jako koření na vaření, ale lze je také přelít vroucí vodou a pít jako nálev. Chutnají dobře, když se přidají do kávy, čaje, chleba atd. V Indii a Pákistánu jsou velmi oblíbené. Kmínový olej se zase může pít před jídlem nebo používat ke kosmetickým účelům, např. k promaštění vlasů po koupeli. Je také vynikajícím kořením do salátů a smažených pokrmů. Při infekčním onemocnění lze kmínový olej úspěšně přidávat do bylinného čaje. V případě kožních infekcí se aplikuje okamžitě na postižené místo.

Vlastnosti kmínového oleje

Olej z černého kmínu má mnoho vlastností. Je však důležité si uvědomit, že zdraví prospěšné vlastnosti má pouze olej lisovaný za studena. Díky thymochinonu má protizánětlivé, analgetické a protirakovinné účinky. Výzkum ukazuje, že kmínový olej přispívá k inhibici růstu a odumírání rakovinných buněk. Podle vědců ze Spojených států má inhibovat tvorbu fibrosarkomových rakovinných buněk. Lékaři v Egyptě se domnívají, že olej výrazně zkracuje životnost buněk rakoviny jater. Odborníci v Saúdské Arábii poukazují na jeho vliv na rakovinu plic. Kromě toho se uvádí, že olej z černuchy pomáhá při rakovině tlustého střeva a konečníku, rakovině prsu a leukémii.

Tento přípravek se používá při žaludečních vředech. Je účinný proti bakterii Heliobacter pylori, která je zodpovědná za vznik žaludečních a dvanácterníkových vředů. Olej z černého kmínu dobře působí při žaludečním refluxu nebo žaludeční chřipce. Ukázalo se, že je velmi účinný při infekcích vyvolaných S. mansoni, protože má pozitivní vliv na játra a celý imunitní systém organismu.

Kromě toho kmínový olej účinně snižuje hladinu špatného cholesterolu a cukru v krvi. Jeho pravidelné užívání proto může být vhodné pro osoby s cukrovkou II. typu, aterosklerózou nebo jinými typy cévních a kardiovaskulárních onemocnění.

Co obsahuje kmínový olej?

Olej z černého kmínu, stejně jako většina rostlinných olejů, obsahuje především esenciální mastné kyseliny. Omega-6 tvoří až 60 % jejího složení, omega-9 25 % a omega-3 asi 1 %. Kromě toho obsahuje olej z černuchy také steroly, biotin a mnoho stopových prvků, jakož i antioxidanty, jako je vitamin E a beta-karoten, které jsou cenné pro zdraví a krásný vzhled. Za nejdůležitější sloučeninu ve složení oleje se však považuje thymochinon, látka, díky níž má produkt protizánětlivé, protinádorové, analgetické a ochranné účinky na jaterní a ledvinový parenchym.

Jaký kmínový olej zvolit?

Aby se u kmínového oleje projevily všechny jeho zdraví prospěšné vlastnosti, musí se jednat o vysoce kvalitní produkt – lisovaný za studena a nerafinovaný. Teprve pak bude obsahovat látky, díky kterým nám pomůže postarat se o lepší stav našeho těla, pokožky nebo vlasů. Velmi důležitý je také jeho obal, tj. tmavá skleněná láhev, která nepropouští sluneční světlo. Takto skladovaný kmínový olej si zachová své vlastnosti a původní chuť ještě přibližně 3 měsíce po otevření.

Olej z černého kmínu – spotřeba a dávkování

Nigelový olej má štiplavou a kořeněnou vůni a hořkou chuť. Díky tomu je v pokrmu poměrně výrazný. Proto je třeba na to brát ohled při ochucování různých pokrmů. Aby vydržel co nejdéle čerstvý, doporučuje se uchovávat ho v uzavřené lahvi v lednici. Nesmí mít přístup ke slunečnímu světlu. Měla by se konzumovat pouze syrová, samotná nebo smíchaná s medem či šťávou. V kombinaci se sladkou přísadou ji lze úspěšně zařadit i do jídelníčku dětí.

Zároveň je třeba si uvědomit, že kmínový olej je potravinářský výrobek, nikoli doplněk stravy. Proto v jeho případě neexistuje žádné konkrétní dávkování, které by se mělo striktně dodržovat. Je však vhodné řídit se doporučeními odborníků na výživu a lékařů. Doporučuje se dávka až půl čajové lžičky oleje denně pro malé děti a až 1 čajová lžička denně pro větší děti. Dospělí však mohou konzumovat jednu polévkovou lžíci oleje z černého kmínu denně. Dávkování je samozřejmě třeba přizpůsobit účinkům, kterých chcete dosáhnout.

Olej z černého kmínu lze použít jako přísadu do šamponu na vlasy a vmasírovat do pokožky, protože ji účinně hydratuje a zabraňuje vzniku akné. Pro léčebné účely se používá perorálně. Stále častěji se také používá v kuchyni jako koření a přísada do potravin. Není však vhodný pro těhotné ženy. Osoby trpící cukrovkou by se před použitím kmínového oleje měly poradit s lékařem.

About the author